Een thin-provisioned disk verkleinen onder ESXi

2017-03-17

Het is vervelend als je in ESXi een virtuele disk te groot hebt aangemaakt, zelfs als deze thin-provisioned is; die zal namelijk langzaam vollopen en het is niet mogelijk om hem te verkleinen (shrinken). Je kunt de ruimte wel weer terugwinnen, maar dat is een tijdelijke oplossing. ESXi biedt zelf geen manier om een thin-provisioned schijf permanent te shrinken, maar het kan wel met een omweg.


FreeBSD fileserver als AD domain member

2015-02-23

Voor een fileserver is FreeBSD het besturingssysteem bij uitstek, vanwege de uitstekende ZFS-support. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je FreeBSD met Samba 4 koppelt aan een Active Directory-domein, zodat het mogelijk is om met het AD-account in te loggen op de shares en ACLs te gebruiken.


Veilige SSL/TLS-config voor servers

2015-02-03

Het is tegenwoordig belangrijk om aandacht te besteden aan de SSL-config van je server(s), omdat met de standaard config van veel serversoftware nogal wat exploits mogelijk zijn: te denken valt aan het feit dat standaard de RC4-cipher gewoon aanstaat terwijl die tegenwoordig als zeer zwak wordt beschouwd, dat SSLv3 gewoon ondersteund wordt terwijl die kwetsbaar is voor de POODLE-attack, en dat met de standaard config geen Perfect Forward Secrecy (PFS) gerealiseerd wordt.


Tweak glasvezel en OpenWRT

2013-10-10

Waar Tweak voor het glasvezelpakket "Groen" eerder gelijk was aan KPN glasvezel, leveren ze de laatste tijd eigen apparatuur uit. Dit betekent bijvoorbeeld dat je geen Experiabox krijgt maar een ZyXEL VMG8324-B10A-router, die overigens non-branded is en waarop je gewoon een admin-account hebt. Je hebt dus in principe alle vrijheid en dit zal voor veel mensen een reden zijn om deze router gewoon te gebruiken. Wil je echter een eigen router gebruiken, bijvoorbeeld één met OpenWRT, dan is deze tutorial voor jou. Ik leg uit hoe je de ZyXEL vervangt door een router, en in dit voorbeeld zal ik OpenWRT op een TP-Link TL-WR1043ND gebruiken. Ik ga in deze tutorial vanuit dat je bekend bent met de basics van networking en OpenWRT.


Mailserver onder Debian (Postfix, Dovecot, PostfixAdmin)

2013-03-12

In deze how to zal ik beschrijven hoe je een mailserver opzet met Postfix, Dovecot, Postfixadmin, Amavisd-new, ClamAV en Postgrey. Toen ik hier zelf mee bezig was merkte ik dat de informatie die ik hiervoor nodig had veel verspreid was en daarom leek het me handig om zelf een how to te schrijven.